Monday, September 9, 2013

Ketuk Kereta Kemik

 mekanik sedang jalankan tugas

sabtu lepas, pengalaman baru ana bila teruja dapat tengok dengan sendiri cara seorang mekanik mengetuk badan kereta yang kemik, kawan ana seorang pemandu kereta viva hitam 1.0cc, kisahnya bermula bila beliau telah terlanggar pembahagi jalan semasa ingin keluar dari tempat letak kereta, kerana kawasan muka yang agak sempit jadi beliau tidak dapat mengagak dengan tepat kawalan stering, akibatnya bahagian bawah pintu sebelah penumpang telah tergadai, agak dalam juga kemalangan tersebut sehingga menyebabkan warna cat tertanggal dan terkopak sedikit, mungkin dalam 3inch ke dalam dengan panjang lebih kurang 1/2 hasta,

awalnya kami hanya ingin melihat bengkel di kawasan ampang namun secara tidak sengaja terus terlajak hingga ke setiawangsa kemudian hulu kelang, (ana sendiri tidak tahu jalan di sana namun ia sebagaimana yang dikhabarkan) memang banyak bengkel kawasan tersebut, dalam keadaan bumi yang basah disirami hujan kami mencari bengkel melayu terlebih dahulu, amat mendukacitakan kerana harga yang ditawarkan sangat tinggi dan hanya mahu bertolak-ansur pada harga RM210 sahaja, sedangkan ana nasihat kawan ana untuk meletakkan RM100 sebagai bajet dahulu tanpa melibatkan cat semula, nampak rendah sahaja bajetnya tapi alhamdullillah kami temui bengkel tersebut yang menawarkan RM80 sahaja, hanya 500 meter dari bengkel awal tadi,

dengan rasa tolak-tarik, kami dapat harga RM60 untuk ketuk sahaja tanpa cat semula,

antara bahan yang digunakan adalah api pemancar, serbuk berwarna oren sebagai bahan bantu bakar, dawai besi, dan juga air, selain alatan sokongan lain seperti jek dan besi penyokong, langkah pertama, mekanik cuba menarik dengan menggunakan dawai yang dicairkan dan terlekat pada bahagian kereta yang cedera, berkali-kali langkah tersebut diulang sedikit bahagian lekuk yang sedikit dapat dinaikkan semula, seterusnya mekanik cuba untuk seimbangkan antara lekuk dalam dan luar, jadi beliau menggunakan alat sokongan yang berbentuk petak dan langkah yang sama dilakukan, ia berterusan sehingga lekukan tadi nampak sekata dengan yang asal,

dawai besi yang tinggal kemudian diratakan dengan mesin, supaya permukaan kereta tidak kelihatan mengerutu dan nampak licin, sebelum sempat kereta siap, beliau dengan suka hatinya "spray" hitam untuk menutupi bahagian kereta yang telah tanggal, jadi kereta nmpak lebih baik dari sebelum tanpa ada warna yang terkopak,

abang : paling kurang RM200 kebawah
(setelah melihat panjang cedera yang ana tunjukkan pada bahagian kereta dan punca kemalangan tersebut)

ana : berapa? RM150 paling murah?
abang : ha'ah lebih kurang tu la
ana : kami dapat RM60, caya tak?

abang : ha? camna leh dapat harga tu?
(sebab kepakaran abang soal kereta memang luas tambahan pula itu minat beliau)
ana hanya senyum mengingati kejadian semalam sebab ana pun tak pasti keadaan tersebut

hampir sejam juga proses tersebut, jam 8 baru selesai,

35 pendapat:

abieana online shop said...

ingat lagi apa nama kedai tu? saya pun nk pegi ketuk kereta jugak.. terlanggar tiang smlm...

abieana online shop said...

ingat lagi apa nama kedai tu? saya pun nk pegi ketuk kereta jugak.. terlanggar tiang smlm...

skyjamil said...

maaf, sy baru perasan ada komen, sy igt jalan ja..klu nama kedai tak igt sebab tak drive masa tu, tpi mmg lelaki dlm gambar tu la yg wat

skyjamil said...

jalan keramat wangsa, berhadapan kilang texas

alisya akira said...

ada pape sign yg kiteorg bole buat panduan tuk cri kedai ni x?

skyjamil said...

berhadapan dengan kilang texas, kat situ memang deretan bengkel kereta tapi bengkel ni memang berhadapan dengan kilang tersebut,

HantuLetto said...

saya dah pergi tadi, tapi tak jumpa, kalau ada petunjuk, numb tel, boleh la letak kat sini.

skyjamil said...

dah hilang card bisnes tu,

Beautiful Muslimah said...

Salam..saya nak sangat ke tempatni..semalam terlaggar kereta orang..

Mohd Hafizal said...

Tolong pastikan kawasan mana kedai bengkel kereta tersebut.

Link: Bengkel sebelah kilang Texas

Jika boleh, tolong update dalam blog ini secepat yang mungkin. Terima kasih.

Mohd Hafizal said...

Maklumat tidak betul langsung, mana ada deretan bengkel depan kilang Texas. Lain kali jika hendak kongsi maklumat, biar tepat dan sahih. Terasa tertipu dengan perkongsian maklumat dari blog ni. Deretan bengkel ketuk dan cat kereta boleh didapati di Jalan AU3/1, Lembah Keramat. Ada bangunan TNB, MTMSB dan Kompleks Dawama berdepan dengan deretan bengkel tersebut.

Anonymous said...

Mohd Hafizal. Cakap tu biar berlapik sikit. Dia pun cerita setakat yang dia tahu saja. Belajar berterima kasih sikit la bro orang kongsi ilmu walau sedikit. Ape punya mentaliti lah macam nih.

skyjamil said...

kan sy dah kata, sy bukan drive masa tu, lagipun sy bukan org KL, tu kali pertama sy sampai kat area tu, dan lagi satu sy tak dak niat nak promote kedai tu pun, sy cuma cter pengalaman pertama sy ttg ilmu ketuk2x keta, blog sy bukan utk kereta, jgn kutuk sebarangan, tuduhan tu melampau, kalau saudara tahu, buat la blog sendiri

skyjamil said...

disebabkan komen yang nak tahu, sy bertanyakan pada kwan sy, dan beberapa org lagi kwan, e2 yang diberitahu, klu encik hafizal dah jumpa, bagus la, dapat tak harga ketuk rm60 lagi?

Putra Ibtisam said...

masyallah..

asyikin bam said...

berapa jam ya bru settle

a.y.d.a said...

Masuk jelatek yg sebelah lrt, ada kedai myvi dan nissan, dari situ kau dah dekat au 1 then jalan lurus, jangan belok, then kau nampak balai polis au2 dekat trafic light, jalan lurus lagi sampai nampak jalan bulatan bawah jambatan nmpak car wash kau masuk simpang tu, lepas kau dah masuk au 3... kau cuma tengok belah kanan je jalan terus je sampai kau nampak bengkel. Memang panjang jalan dia... Lokasi dia dekat hujung au 3 .. jangan sampai2 dekat kedai bunga pasu dekat trafic light tu, sebab tu dah hujung au3.

a.y.d.a said...

yes saya dh dapat cari bengkel nie....dh lama duk search dkt tnet....Kedai di Keramat au3/1,bersebelahan kedai Permata Hijrah..no telefon 016 654 4551,en bahari

Anonymous said...

info yg sgt bermakna..kebetulan nk cari kdai cat..thanks bro..

Anonymous said...

post ni dah lama, admin jawab lagi ke soalan saya ni? hehe...

dialog antara abang dan kamu tu, abang ahli keluarga ke atau abang kat bengkel lain? konfius kejap sbb part "setelah melihat panjang cedera yang ana tunjukkan pada bahagian kereta dan punca kemalangan tersebut" tu...bukan ke dah repair ke? mcm mana boleh tengok lagi kesan kecederaan tu...huhu

mohd maliki said...

sejak kedai ni dpt publisiti...xde murahnya lg harga dia...

mohd maliki said...

sejak kedai ni dpt publisiti...xde murahnya lg harga dia...

Anonymous said...

MCMNE KALAU BUMPER YG KENE?

Haziq Anuar said...

klau kereta baru..kemek sket korang biarkan or hantar kedai ketuk?

Hafeez Anuar said...

rasanya kat bengkel yang dekat dengan kilang transformes tu.Kalau tak silap la yer.
Cuba riki-riki dulu tempat tu.
menjana pendapatan

Nasharuddin said...

Mohd Maliki,

Saya mulanya tak setuju dengan pendapat tuan. Tapi bila tanya sendiri, memang dah tak murah dah...

Anonymous said...

Ni sume poyo...skit2 nak buat entry kat blog

Armament said...

Yup....sy g sane baru2 ni.niat nk repair pintu kreta yg kemek. Tp kecewa sebab harga yg dia bg pon sama mcm kdai apek cina. Masa viral haritu je kot dia ade buat diskaun...hihihi

Anonymous said...

Kannn...

Anonymous said...

Npe?ko owner kedai tu ke?

Anonymous said...

tips nak dapat harga murah...biar si perempuan yg cun je gi..muke jantan jgn show off...,sebb tu yg mahall...aku dh try bnyk kali n taktik selalu suckses..hahahaha

Aidil Ahmad said...

Pening aku baca komen2 semua..lawak pun ada..takpela asalkan pomen tu bahagia..
Hari ni aku pulak kena, wife bwk kereta atos terlanggar bontot pajero..bumper gelebeh bonet bengkok..batang chasis kat radiator dgn lampu bengkok termasuk ke dalam sikit..tu kereta kawan dia sewa sebab aku dah takde kereta..disebabkan ekonomi parah dan perniagaan tercedera. Kot ada mana2 hamba Allah yg sudi berkongsi maklumat mohon sms atau whatsapp sy 0133912261 Nak repair mahal2 tak mampu.

Aidil Ahmad said...

Pening aku baca komen2 semua..lawak pun ada..takpela asalkan pomen tu bahagia..
Hari ni aku pulak kena, wife bwk kereta atos terlanggar bontot pajero..bumper gelebeh bonet bengkok..batang chasis kat radiator dgn lampu bengkok termasuk ke dalam sikit..tu kereta kawan dia sewa sebab aku dah takde kereta..disebabkan ekonomi parah dan perniagaan tercedera. Kot ada mana2 hamba Allah yg sudi berkongsi maklumat mohon sms atau whatsapp sy 0133912261 Nak repair mahal2 tak mampu.

nornatasya khamis said...

Kat mana ada bengkel yang murah nak ketuk kereta. Satu malam x dappat nak tido sebab kete dah x cantik mcm dulu.apa boleh buat redho n kadang tu terasa bengang dengan diri. Sapa yang tahu harap dapat share

Karat Online said...

Salam, sy baru je pegi au3 tu tadi. Dpt la hrga rm100 tp ketuk jelah. Ketuk pon xde dah dia nak ratakan guna welder ke apa ke, grind pon xde. Sadis

Post a Comment

syukran kasiran