Wednesday, September 25, 2013

Diploma Guaman Syarie Malaysia



"harapan saya kali ni adalah untuk menghabiskan kursus ini sehingga tamat sebab ini merupakan kali ke-5 saya mendaftar untuk menjadi pelajar kursus ini" jawabnya.

"kali ke-5?" reaksi awal
"kena delete terus nama kamu sepatutnya" reaksi kedua dalam ketawa

entri kali ini ana ingin berkongsi tentang kursus yang melayakkan seorang mahasiswa berkelulusan undang-undang sama ada syariah atau undang-undang sivil untuk beramal sebagai peguam syarie, walaupun ada beberapa negeri tidak mensyaratkan kursus ini untuk mendapatkan sijil guaman tapi kebanyakan negeri bersetuju memilih mahasiswa yang mempunyai kelayakan dari kursus ini sahaja boleh dibenarkan permohonannya,

DSLA? DAIJ? DSLP? DIJAP?
singkatan nama sahaja yang berbeza namun hakikatnya motif atau tujuan adalah sama, ana huraikan disebalik singkatan nama tersebut

DSLA (UITM, KAMPUS SHAH ALAM) = DIPLOMA SYARIAH LATIHAN dan AMALAN
DAIJ (UKM, BANGI) = DIPLOMA ADMINISTRATIVE ISLAMIC JUDICIARY
DSLP (UIA, GOMBAK) = DIPLOMA SYARIAH LAW and PRACTICE
DIJAP (USIM, NILAI) = DIPLOMA JUDICIAL and ADVOCATORY PRATICE

setakat ni, kampus tersebut sahaja yang ana dapat tahu menawarkan diploma guaman syarie pada masa kini, ana penah membuat permohonan 3 daripada senarai di atas dan alhamdullillah setiap permohonan ana diterima,

CARA MEMOHON
ana tidak pernah merujuk tentang tawaran dari USIM, jadi ana tidak dapat kongsikan cara permohonan tersebut tapi jika ada yang berminat, boleh berkunjung ke web DIJAP dan hubungi pihak berkenaan untuk sebarang pertanyaan, tapi jika tidak salah pandangan ana dalam website tersebut telah dimaklumkan tentang yuran dan subjek yang diambil sepanjang semester

bagi permohonan DAIJ, UKM, borang permohonan perlu dirujuk pada pusat siswazah (PPS) kemudian surat tersebut memerlukan sokongan daripada pensyarah biasanya, bagi isian lain adalah seperti biasa, setelah lengkap, bayaran proses turut dikenakan sekitar RM20 kebawah, pertama sekali ana memohon DAIJ, jadi ana tidak berapa ingat prosesnya, apa yang pasti jika permohonan diterima, pihak UKM akan mengirimkan surat kepada pihak tuan/puan,

DSLP, UIA perlu sediakan SOP (statement of purpose) dan borang permohonan boleh download kat website,

contoh SOP



If one were to ask my friends to describe me they would describe me as a very pleasant, diverse, active and hardworking woman especially for the things that I have interested with it. I think one of my most distinguishing characteristics is the diversity of experiences I possess. I am student from Faculty of Islamic Study with comparative law under Syariah Department at National University of Malaysia. I am a woman with technical aptitude and an interest in judiciary courses. I also have a passion for understanding and struggling to identify issue of the problems and solution to overcome it. All these elements have given me a very broad outlook, with varying degrees of knowledge in a range of topics. I strongly believe that although some are not related directly, all these qualities will influence my graduate work.



            My Islamic Law degree has given a strong foundation to my analytical skills to assess any conflict whether family conflict or individual besides encouraging me to make a hard research to find the statue that could be support it. But, I always remind myself to stand the truth even it hard to do. Over the past, I have been working at Mahkamah Rendah Syariah Kuala Muda, Kedah as Syariah Officer for two months. I learned a lots of cases including criminal, faraidh or dividing properity and  civil too. Beside that, I also exposed about lawyer’s carier and Pejabat Agama’s role in their responbilities on certain cases. All of this, giving me  more than what I have studied in school and college, it has been these experiences that have shaped the person that I am today. I believe that this unique blend of experiences has made me a woman with an original point of view. This blend has given me a broader perspective to and a good understanding of life and a goal to aim for.



            Among other things, I have this diversity of experience to offer. My most substantial accomplishment has been the success of other courses too such as education and active with programmes by NGO at Malaysia including association during I studied at UKM. Each activities with them give me different experience besides being a help in communicating with many people. So, I always improve myself to be good communicater especially at new situation. For example, I like to join be a facilitator motivation programme, health programme, education programme, and so on.  



            During the first three years of my study at UKM, I had an opportunity to observe and work with the research about theft crimes focus on Hirz or the place to keep the property. I have research comparative view about hirz between Islamic view and Civil law. For make my research to be a good quality things, I also included statue at Penal Code that enforced in Malaysia as our country. Although I realized it is hard research because nobody have wrote about it before except for a bit, but I tried very hard to complete it. Hirz is the small matter on theft crimes but in Islamic Law it have broad discussed. So, I really want to know how far hirz influenced Civil Law. As a result, Hirz not the main things on Penal Code but Theft Act 1968 (United Kingdom) accepted it as evidence to prove on court prosiding. But, Hirz in Islamic law’s view is better because complete explanation.



            I would like to  practice as a Syarie Lawyer because I got strove inspiration from Prof. Ahmad Ibrahim, I really interested with his efforts to clarify the constitution about Islam as a religion. From my opinion, Prof. Ahmad Ibrahim not even as a lawyer to defend Islamic law but he had understood with his responbility very much. So, I want to be a part of generation of him, insyaAllah. Besides that, I also want to look Syarie Lawyer be prestige carier and not describe as second class with Civil Lawyer. Oleh yang demikian, dslp adalah langkah pertama yang saya perlu untuk mencapai cita-cita tersebut. moga Allah memberi keizinan dan kemudahan untuk saya menceburi bidang ini dan menjadi pejuang agamanya terutama dalam perundangan.
p/s : yang berminat untuk memohon tapi tidak dapat download borang permohonan boleh emailkan pada ana, ana masih simpan borang tersebut dalam bentuk soft copy (PDF),

satu lagi, DSLA, UITM pula perlu mengetahui tarikh permohonan dibuka, biasanya setahun dua kali ia dibuka, kemudian anda boleh beli no pin daripada BSN berharga RM6 yang digunakan untuk membuat permohonan secara online, dalam dua bulan akan terima jawapan dan biasanya tidak ditolak jika anda berkelulusan ijazah syariah atau undang-undang, permohonannya ringkas tapi ia perlu dicetak semula secara hard copy bersama beberapa salinan yang diperlukan serta disahkan salinan tersebut, salinan berserta borang permohonan yang dicetak perlu dihantar kepada bahagian fakulti undang-undang, UITM

BRIEFING COURSE

DSLP, UIA

Duration: 1 Year (Part time)
Class Schedule: 8.30 am – 2.00 pm (Saturday)
Medium: Bahasa Melayu
Semester 1
1) Sistem Perundangan Islam
2) Pengenalan Kepada Undang-undang Perlembagaan
3) Instrumen Perancangan Harta Islam & Pentadbiran Pesaka
4) Undang-undang Jenayah Islam
Semester 2
1) Undang-undang Keterangan Islam I
2) Undang-undang Prosedur Mal Islam
3) Undang-undang Keluarga Islam I
4) Kemahiran Perundingan dan Penghujahan
Semester 3
1) Undang-undang Keterangan Islam II
2) Undang-undang Prosedur Jenayah Islam
3) Undang-undang Keluarga Islam II
4) Etika

YURAN: SEKITAR RM15,000

Harun M. Hashim Law Centre
International Islamic University Malaysia
P.O Box 10
50728 Kuala Lumpur
Malaysia
Phone:
+603 6196 4275
+603 6196 4000 ext. 3201
(Postgraduate Unit)
+603 6196 4000 ext. 3342 / 3326
(Certificate & Diploma Unit)
+603 6196 4241 / 4344

DSLA, UITM

1. LAW637
SISTEM KEHAKIMAN ISLAM
DAN KEPEGUAMAN SYARIE

2. LAW633
UNDANG-UNDANG KELUARGA
ISLAM

3. LAW634
UNDANG-UNDANG JENAYAH
ISLAM

4. LAW635
UNDANG-UNDANG PROSEDUR
MAL

5. LAW631
USUL FIQH I

SEMESTER 2

1. LAW 681
USUL FIQH II

2. LAW 636
PENULISAN PERUNDANGAN
SYARIE

3. LAW 686
PERBICARAAN DAN
KEPEGUAMAN SYARIE

TUAN HAJI FAISALLUDIN BIN MOHAMAT
YUSUFF

4. LAW 684
UNDANG-UNDANG
KETERANGAN ISLAM

5. LAW 683
UNDANG-UNDANG HARTA
DAN PERWARISAN ISLAM

6. LAW 685
UNDANG-UNDANG
PROSEDUR JENAYAH ISLAM


HARI: SABTU
MASA: 8 A.M -9 P.M 
FULL TIME
HUBUNGI PIHAK BERKENAAN



26 pendapat:

Anonymous said...

Salam boleh sy th, nk apply cmne di uitm, kls hujung minggu ade ke

skyjamil said...

wslm, yups kelas ari sabtu sahaja, exam pun xlibatkn hari bekerja, klu nak apply boleh tgok tarikh buka pd website uitm(pengambilan pelajar) beli no pin di bsn, kemudian isi on9 dan hantar hard copy bersama sijil berkenaan bersama pengesahan kepada pihak fakulti

hani haura said...

salam nak tny..sbjek2 di uitm tu bljr dlm bm, bi @ ba?

skyjamil said...

wslm..bahasa melayu..kat uia pun bahasa melayu sebagai pengantarnya

mujahead said...

Salam. Tumpang tanye, bagaimana prosedur untuk saya nak apply di ukm? Masih dibuka lagi ke?

mujahead said...

Salam. Tumpang tanye, bagaimana prosedur untuk saya nak apply di ukm? Masih dibuka lagi ke?

skyjamil said...

kat ukm masih menggunakan manual dengan berhubung pejabat pra siswazah, kalau dlu ana..amik borang kemudian bayaran proses, tentang kemasukan juga demikian, kalau tak salah hjg tahun ada kemasukan

res ipsa liquitor said...

salam nk tumpang tny if ade biasiswa untuk dslp @ dsla
terima kasih

nurul said...

salam tumpang taanya, untuk dsla di uitm tempoh dia berapa tahun dan bagaimana dengan yuran? boleh apply mara tak kebiasaanaya? terima kasih.

Abdul Mu'iz Azhar said...

Salam, boleh bagi no. call/whatapps saudari untk sy contact lebih lanjut berkaitan pasal diploma islamic law & kerjaya bidang guaman syari'e. No saya call/whatpps : +6014-5127074. Jazakillah. byk benda nak tnye. :)

zhariff aiman said...

assalamualaikum...sy nak bertanya...sy adalah graduan syarian dan ingin menceburi bidang undang syarie...adakah sama pgram yg ditawarkan DSLP di UIAM DSLA di uitm...dan apakah perbezaan antara DIJAP di USIM dan DSLA di UITM? mohon pencerahan....

zhariff aiman said...

assalamualaikum...sy nak bertanya...sy adalah graduan syarian dan ingin menceburi bidang undang syarie...adakah sama pgram yg ditawarkan DSLP di UIAM DSLA di uitm...dan apakah perbezaan antara DIJAP di USIM dan DSLA di UITM? mohon pencerahan....

Hazwani Othman said...

salam, yang tentang borang tuh saya tak berapa jelas, saya pelajar syariah tahun 2 untuk tahun dpn bila boleh untuk saya mohon dan dekat mana boleh saya dapatkan borang tu?

Kasturi Putih said...

assalamualaikum..
apa kelayakan SPM yang perlu untuk ambil Diploma Undang-undang Syariah?
dan cara nak apply?

zhariff aiman said...

persoalan sy belum dijawab lg..still menunggu jawapan...

zhariff aiman said...

persoalan sy belum dijawab lg..still menunggu jawapan...

Anonymous said...

http://putraibtisam89.blogspot.my/2015/11/soalan-zhariff-aiman-hazwani-othman-dan.html


Link jawapan untuk semua komentar...skyjamil

Azlan Yusof Punding said...

Zhariff aiman just beza pada nama shaja tu, yg lain sme je still qualify to practice as a syarie lawyer..

syafiq tyco said...

Assalamualaikum...adkah MUET syarat mandatori untuk memohon DSLA uitm?dan jika dkt borang permohonan tu kite tulis TIDAK ADA muet,permohonan kita direject trus?

siti syamsiah said...

Assalamualaikum...klu dri ijazah syariah University Al-azhar,mesir.. better ambil DAIJ KE DSLP/DSLA/DIJAP??
pastu muet tu diambil kira tak?? dn klu SPM bi dn math x kredit apekh itu diambil kira??

siti syamsiah said...

Assalamualaikum...klu dri ijazah syariah University Al-azhar,mesir.. better ambil DAIJ KE DSLP/DSLA/DIJAP??
pastu muet tu diambil kira tak?? dn klu SPM bi dn math x kredit apekh itu diambil kira??

siti syamsiah said...

Assalamualaikum...klu dri ijazah syariah University Al-azhar,mesir.. better ambil DAIJ KE DSLP/DSLA/DIJAP??
pastu muet tu diambil kira tak?? dn klu SPM bi dn math x kredit apekh itu diambil kira??

Fresley Herbert said...

Salam kolej uitm sabah ada tak tawaran mcm ni?

ummu 'ayyash adhwa' said...

Salam.nak tanya,kat bahagian mana nak rujuk pusat siswazah?

Atau perlu email ke direktori?

Jzkk

A Z said...

salam, the fees for the whole diploma in ukm costs about?

Unknown said...

Salam. Antara DSLA, DAIJ, DSLP, DIJAP yang mana paling bagus?

Post a Comment

syukran kasiran