Tuesday, August 20, 2013

Trilogi Masak Raya

teringat pada syawal pertama, apabila rumah jiran manyajikan rendang kerang, dan abang sendiri telefon minta beli kerang untuk dimasak sebagai juadah raya, namun pada syawal pertama ia tidak kesampaian, maklum sajalah, orang ramai berpusu-pusu untuk membeli barang sehingga kehabisan stok kerang meskipun di pasaraya yang besar, namun ana dapat memasak rendang kerang pada raya seterusnya sekaligus menyambut kedatangan sahabat yang beraya,

resepi ni sedap namun ia sebenarnya mengikut kebijaksanaan tukang masak supaya bahan yang dimasukkan itu tidak terlebih dan terkurang, dan yang penting berdoalah agar makanan tersebut menjadi sedap sehingga ia dapat menggembirakan hati tetamu yang makan,

RESEPI RENDANG KERANG

Bahan:
2 cawan isi kerang
2 sudu besar cili mesin

4 bj bawang merah *
3 ulas bawang putih *
1/2 in halia *
1/4 in lengkuas *
1/2 in kunyit hidup *
2 batang serai * ~ (* diblend halus)

1 sudu besar rempah gulai ~ kalau tak ada boleh guna rempah kari
1/2 cawan santan fresh/pekat
1 cawan air
2 keping asam keping
1 - 2 helai daun kunyit ~ dihiris halus
1 helai daun limau purut ~ dihiris halus
garam
gula
minyak

Cara:
Panaskan minyak dan tumiskan cili mesin hingga garing.
Masukkan bahan2 yg diblend dan digoreng lagi.
Masukkan rempah gulai dan sedikit air.
Goreng lagi hingga pecah minyak dan masukkan air dan santan fresh/pekat.
Biarkan hingga mendidih sambil sesekali mengacau supaya tidak naik kepala.
Masukkan asam keping dan renih kuah hingga hampir pekat.
Kemudian masukkan daun kunyit dan daun limau purut serta garam dan gula secukup rasa.
Gaul dan masukkan isi kerang.
Masak seketika lagi dan terpulang jika suka kuah yg pekat/kering atau sederhana pekat.
Angkat dan hidangkan dgn nasi putih dan juga sedap dicicah dgn lemang atau ketupat.


sedap sangat, masih teringat lagi hehe..alhmdullillah dapat gak pujian dari jiran dan teman

0 pendapat:

Post a Comment

syukran kasiran