bestnya memasak!
kalau jadi best la sebab dapat makan dengan selesa di tekak tapi jika sebaliknya, terpaksala asingkan bahan yang boleh dimakan dengan tidak dapat dirasa,
menjelang 3 hari sebelum raya bersamaan bermulanya cuti umum khusus untuk menyambut aidilfitri, ana dan anak saudara bertungkus-lumus mencari bahan untuk membuat dan menyiapkan kuih raya, secara keseluruhannya kami dapat menyiapkan 5 jenis kuih termasuklah tart nenas, jejari oat, kek pelangi, almond london dan cornflakes, hampir RM300 dibelanjakan untuk persiapan juadah raya, rasanya berbaloi juga sebab dapat menikmati penat-lelah untuk siapkan kuih-muih,
resepi tart nenas
Bahan-bahan ( 150 biji )
- BAHAN UNTUK DOH TART:
- 2 1/2 cawan tepung gandum
- 2 sudu besar tepung jagung
- 2 1/2 sudu besar tepung kastard
- 2 sudu besar tepung susu
- 1 cawan mentega (226 gm)
- 1 sudu besar minyak sapi
- 1 biji kuning telor
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 sudu besar gula
- BAHAN UNTUK INTI JEM NENAS:
- 4 biji nenas muda
- 2 ½ senduk gula pasir
- sedikit esen vanilla
- Bunga Cengkih
- Kulit Kayu Manis
- Daun pandan
- sebagai tambahan: jangan guna gula pasir sebaliknya gantikan dengan gula batu, dan masukkan sedikit tepung jagung untuk jadikan ia mudah digulung (petua yg baru dapat)
- 4 biji nenas = 2 nenas masak dan 2 nenas muda
Cara-cara
- CARA MEMBUAT DOH TART:
- Pukul bersama mentega, susu, minyak sapi, gula hingga sebati.
- Masukan telur dan esen vanilla, pukul lagi.
- Masukkan tepung yang telah diayak & gaul hingga sebati dan lembut.
- Panaskan oven.
- Ambil doh dan tekan pada acuan tart, isikan inti jem nenas yg telah siap, kemudian gulung secara perlahan, letakkan di dalam dulang membakar (boleh juga dimasukkan ke dalam cawan kertas).
- Ulangi sehingga habis.
- Bakar pada suhu 150C sehingga 15-17 minit sehingga masak.
- CARA MEMBUAT INTI JEM NENAS:
- Parut nenas dan jangan dibuang airnya.
- Masak bersama daun pandan hingga kering sambil dikacau supaya tidak hangus.
- Setelah kering masukan gula, vanilla , bunga cengkih dan kulit kayu manis.
- Kacau tanpa henti hingga likat.
- Angkat dan sejukkan.
memang sedap resepi ni, cubala bagi yang baru belajar untuk memasak seperti saya, =),
0 pendapat:
Post a Comment
syukran kasiran