Tuesday, August 20, 2013

Trilogi Dah Raya

bestnya memasak!
kalau jadi best la sebab dapat makan dengan selesa di tekak tapi jika sebaliknya, terpaksala asingkan bahan yang boleh dimakan dengan tidak dapat dirasa,

menjelang 3 hari sebelum raya bersamaan bermulanya cuti umum khusus untuk menyambut aidilfitri, ana dan anak saudara bertungkus-lumus mencari bahan untuk membuat dan menyiapkan kuih raya, secara keseluruhannya kami dapat menyiapkan 5 jenis kuih termasuklah tart nenas, jejari oat, kek pelangi, almond london dan cornflakes, hampir RM300 dibelanjakan untuk persiapan juadah raya, rasanya berbaloi juga sebab dapat menikmati penat-lelah untuk siapkan kuih-muih,

resepi tart nenas

Bahan-bahan ( 150 biji )

  • BAHAN UNTUK DOH TART:
  • 2 1/2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 2 1/2 sudu besar tepung kastard
  • 2 sudu besar tepung susu
  • 1 cawan mentega (226 gm)
  • 1 sudu besar minyak sapi
  • 1 biji kuning telor
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 sudu besar gula
  • BAHAN UNTUK INTI JEM NENAS:
  • 4 biji nenas muda
  • 2 ½ senduk gula pasir
  • sedikit esen vanilla
  • Bunga Cengkih
  • Kulit Kayu Manis
  • Daun pandan 
  • sebagai tambahan: jangan guna gula pasir sebaliknya gantikan dengan gula batu, dan masukkan sedikit tepung jagung untuk jadikan ia mudah digulung (petua yg baru dapat)
  • 4 biji nenas = 2 nenas masak dan 2 nenas muda

Cara-cara

  1. CARA MEMBUAT DOH TART:
  2. Pukul bersama mentega, susu, minyak sapi, gula hingga sebati.
  3. Masukan telur dan esen vanilla, pukul lagi.
  4. Masukkan tepung yang telah diayak & gaul hingga sebati dan lembut.
  5. Panaskan oven.
  6. 2
    Ambil doh dan tekan pada acuan tart, isikan inti jem nenas yg telah siap, kemudian gulung secara perlahan, letakkan di dalam dulang membakar (boleh juga dimasukkan ke dalam cawan kertas).
  7. Photo2326
    Ulangi sehingga habis.
  8. Bakar pada suhu 150C sehingga 15-17 minit sehingga masak. 
  9. CARA MEMBUAT INTI JEM NENAS:
  10. Parut nenas dan jangan dibuang airnya.
  11. 1
    Masak bersama daun pandan hingga kering sambil dikacau supaya tidak hangus.
  12. Setelah kering masukan gula, vanilla , bunga cengkih dan kulit kayu manis.
  13. Kacau tanpa henti hingga likat.
  14. 3
    Angkat dan sejukkan. 

memang sedap resepi ni, cubala bagi yang baru belajar untuk memasak seperti saya, =),

0 pendapat:

Post a Comment

syukran kasiran