Thursday, November 29, 2012

Fesyen Tudung & Muslimah

sejak akhir-akhir ni, lilitan tudung semakin mendapat sentuhan kreativiti bukan sekadar selendang tapi tudung segi empat pun turut mendapat tempat, sebagaimana pendapat beliau

"susah nak jumpa pompuan tak cantik sekarang, dengan make-up, tudung, semua nampak comey ja" komennya
"ha'ah betol, yang baik ja susah nak jumpa" jawab ana
"insyaAllah baik semua tu" katanya lagi
"terpulang kepada seseorang nak definisikan baik tu camna" monolog sambil teringat sepotong artikel tadi.

disebabkan keadaan sedemikian, maka sewajarnya muslimah bidang 60 tidak ketinggalan, ana kongsikan komen pada setiap gaya tudung dari video, yang penting labuh kanan kiri, depan belakang, dan juga tidak jarang, jadi kita sama-sama adjustkan, seperti kata sahabat ana

"kite pakai selendang ni sebab nak buktikan yang selendang ni boleh dipakaikan dengan cara labuh, tak semestinya perlu disingkatkan, dan ada style yang muslimah boleh aplikasikan tanpa mengurangkan status"

"betol jugak tu, lagipun pemakaian ni tak disekat cuma yang penting ikut garis panduan" monolog kembali,

material penting, saiz bidang 60


STYLE 1


guna tudung bidang 60 ok ja tuk labuh kanan n kiri, juz belakang tu, boleh dikembangkan agar tidak tergantung sebelah sahaja, malah ia lebih terbentuk segi di samping menutup bahagian belakang dengan baik,

STYLE 2


yang ni dah lulus kalau guna tudung bidang 60, sebab dah simple tapi jaga-jaga tudung belakang jangan sampai tertarik banyak di bahagian dalam,

STYLE 3

gaya 1 dan 2 kena pandai adjust labuh di belakang tapi gaya 2 tu mungkin perlu diterbalikkan dengan membiarkan sahaja bahagian depan menutupi tanpa ada juluran sebelah tepi, gaya yang ketiga pula tak sesuai so lupakan,

STYLE 4

style ni kalau duduk dekat pantai memang lenyap sweetnya, boleh ja diaplikasikan pada bidang 60 dengan pendekkan sisi tudung yang ingin dibiarkan supaya sisi dalam boleh back-up depan, tapi gaya yang ke3 pula kena panjangkan bahagian "sisi terbiar" supaya kekemasan pada bahagian depan dan labuh tak tergugat,

STYLE 5

yang ni tiada masalah jika menggunakan tudung bidang 60 segi empat, sebab ia juga simple dan hanya membentuk hoodie but soal labuh depan kena adjust dengan baik,

STYLE 6

 yang ni agak complicated, so try la kalau rajin, no komen sebab tak dapat imagine keadaan sebenar yang perlu penambahbaikan,

ana suka gaya 1,2 dan 3, dan untuk pengetahuan, setiap komen ini daripada pendapat ana sahaja, dan bagi yang tidak bersetuju atau sebaliknya, anda memiliki tempat pada pendapat tersebut, sekian

2 pendapat:

muhammad naim Abdullah said...

bertudung, asal tutup aurat/. :)

skyjamil said...

yups..betol tu ustaz naim =)

Post a Comment

syukran kasiran