Monday, October 29, 2012

Bijak Emosi Kerja

"PASTIKAN SAMPAI DAPAT"

satu arahan?satu permintaan? atau satu paksaan? atau mungkin merangkumi analogi milo 3 in 1?
apa jua yang anda "setting" kan anggap ia biasa di tempat kerja, semestinya setiap masalah atau tugasan perlu dilaksanakan sehingga selesai, yang penting "follow up", sampai orang lain pun akan stress dengan nombor talian meja kita, (haha), tak sangka bekerja lebih mudah menerima tekanan berbanding belajar, rindunya zaman menadah buku dan bergegas ke kuliah dan seumpamanya,

"tau tak orang yang berpangkat tinggi lebih mudah meninggalkan ibubapa dan mengabaikan tanggungjawab kepada family."

sekarang ana akui pendapat beliau bahawa pangkat dan kedudukan yang tinggi akan menjadi faktor seseorang membuat keputusan dangkal dengan meminggirkan perhatian kepada keluarga, lihat saja dewasa kini anak buang ibubapa, masyaAllah ana tidak pasti dan tidak memahami dari sudut pertimbangan mana yang memungkinkannya untuk bertindak demikian, sedangkan kita sedar bahawa antara keluarga dan kerjaya tau organisasi tempat kerja siapa yang lebih menghargai kematian kita suatu hari nanti? jika kita mati tidak sampai seminggu mungkin tempat kita telah diganti oleh pegawai lain, namun bagi ahli keluarga masih merasai kehilangan suara tawa kita jika kita pernah meninggalkan nostalgia tersebut,

untuk menghadapi tekanan di tempat kerja yang pertama kita harus sedar bahawa bukan kita sahaja yang mengalaminya pada ketika itu, malah mungkin "boss" kita juga lebih tertekan, jadi dia mengharapkan bantuan yang boleh meringankannya, bukanlah kita bersimpati dengan orang lain namun meminggirkan hati dan perasaan sendiri sebaliknya pernahkan kita mendengar bahawa "kebahagiaan diri sebenarnya terletak pada kebahagiaan orang disekeliling yang telah kita senangkan", tidak dinafikan ana pernah membaca satu pengalaman kesihatan daripada seorang yang menghidap penyakit kritikal namun dapat bertahan lama hidup kerana jawapannya "saya berusaha membahagiakan orang lain dengan kedukaan penyakit saya tanggung sebab saya beranggapan bahawa saya mungkin tiada peluang lagi berbuat baik selepas ini kerana kematian saya sudah hampir"

seterusnya, jangan bawa masalah kerja ke rumah, asingkan supaya kita masih ada masa dan ruang untuk tidak mempunyai masalah, satu perkara yang penting jangan lari daripada masalah jika tidak mampu selesaikan biarkan sahaja dengan sabar dan doa, namun jika boleh diselesaikan pilihlah solusi yang paling rendah risikonya, ana juga pernah membaca dalam karya John Gary yang bertajuk womens from venus, bagi menjaga institusi kekeluargaan semasa balik kerja atau tamat office hours, jangan dibualkan tentang kerja dan tempat kerja kecuali sesuatu yang melucukan atau rumors

jawapannya apa?

yang paling penting, sentiasa berfikiran positif,contoh "pastikan sampai dapat" jawabnya "saya try" dan kalau tak berjaya minta beliau pulak yang fikirkan solusi (hehe), lagi "semak semula file dari tahun 2009, 2010, 2012 dan 2011 untuk cari statistik tugasan" jawabnya "okay" sambil makan roti (haha), lagi "tolong bagi kerjasama, saya da penat nak marah" jawabnya "ermmm tengokla" (hehe) jangan jawab ayat tu nanti lagi stress, jawab sahaja "maaf saya tak sengaja" sambil senyum, contoh last "lain kali hantar awal," jawabnya "ok, kemudian saya akan buat demikian" dan bagi salam, terima kasih kemudian senyum dan berangkat pulang,

ana tak pasti sama ada ia berkesan pada yang lain atau sebaliknya, tapi bagi ana yang pertama untuk difahami pada diri adalah kerja juga ibadah, mungkin rasa sabar kita dapat nilaian Allah dan Dia akan menggantikan yang lebih baik pada masa akan datang, kesimpulannya jangan sesakkan diri dengan tekanan, namun jika situasi tempat kerja mengugat iman dan merenggangkan hubungan sebagai hamba maka tinggalkan saja dan yakinlah rezeki masih luas, seluas bumi yang dihamparkan,

"wahai suamiku, jauhilah daripada hasil usaha haram sesungguhnya kami mampu bersabar dengan kelaparan dan kesusahan akan tetepi kami tidak sanggup memikul kepanasan neraka dan kemurkaan Allah"
(pesanan yang diucapkan oleh isteri generasi salaf) sekian,

1 pendapat:

syahmi putraibtisam said...

ucapan generasi isteri salaf...praktikal akn dibuat oleh suami salaf hehehehe

Post a Comment

syukran kasiran