Sunday, October 4, 2009

terjemahan MUKADIMAH IBNU KHALDUN terbitan DBP

pastinya yang pernah mempelajari sejarah akan terjumpa dengan nama kitab karya IBNU KHALDUN yang amat popular ni iaitu M _ k _ D _ _ _H....ana terjumpa buku ni rupanya telah dibuat terjemahan ke dalam bahasa melayu so apalagi kita wat la posting kat blog..tebal gak la buku ni..letih gak nak baca..tapi sebab nak tau gak apa yang menarik buku ni sampai popular tak terbatas sedangkan dah lama dihasilkan..ada 6 bab dimuatkan dalam buku ni dan ana nak postingkan bagi setiap bab sebab dalam setiap bab tu plak dibahagikan terjemahan mengikut pendahuluan..yelah nak terjemah ni bukan mudah kena kaji gak sumber2x yang dinyatakan takut bawak maksud len mengikut uruf ka...papun terima kasih diucapkan kepada DBP sebab amik langkah drastik untuk menterjemahkan buku yang sepatutnya diselongkar oleh orang- orang kita...
kat cni juz cerita skit2x tentang buku ni..da 880 mukasurat, telah diterbitan pada tahun 2000 oleh kakitangan DBP sendiri...

BAB SATU : peradaban manusia secar umum
BAB DUA  : peradaban badwi, bangsa- bangsa dan kabilah- kabilah luar, serta keadaan- keadaan kehidupan mereka termasuk beberapa keterangan dasar dan kenyataan penjelasan.

BAB TIGA  : dinasti, kuasa raja, khalifah, pangkat dalam kerajaan dan segala sesuatu yang berhubungan dengannya.

BAB EMPAT  : negara dan kota serta semua bentuk peradaban
BAB KELIMA  : tentang pelbagai aspek kehidupan seperti keuntungan dan pertukangan
BAB KEENAM  : pelbagai macam ilmu pengetahuan, metode- metode pengajarannya, keadaan serta yang terjadi sehubungan dengan itu.


itulah yang tersenarai dalam isi kandungan bab yang akan diringkaskan dan diharapkan Allah akan tajamkan kefahaman ana dalam penerangan yang ingin disampaikan sebab ana posting hanyalah bertujuan untuk buku ni diabadikan dalam blog ana..klu nak beli jadikan koleksi peribadi aduhai lambat la lagi jadi ana wat la inisiatif macam...sekurangnya ana dapat merasai kehebatan karya unggul dalam sejarah ni..insyallah..

1 pendapat:

L2B said...

Assalammualaikum. Adakah saudari berminat nak jual buku ni? Saya dah lama cari. Harap boleh hubungi saya di talian 017-2829013 (najwa)

Post a Comment

syukran kasiran