Tuesday, September 15, 2009

the intro of evidence law from SYARIAH

150909..morning delight- berkenaan intro atau pengenalan undang- undang keterangan atau evidence law..ana akan masukkan mengenai berapa banyak keterangan yang terdapat dalam Islamic law..insyallah jika diberi ilham dan idea ana akan cuba make a comparative with evidence act 1950 yang digunapakai kat malaysia sekarang..awallu..sebenaqnya tak banyak beza antara evidence act 1950 dengan bayyinah dalam Islamic law..sepadanlah dengan penciptaan dan penyusunan syariat Islam yang maha agung..so of course everthing he made is suitable and comfortable for our life..
ops sebelum teruskan perbincangan ada baiknya perkenalkan apa agak undang- undnag keterangan?
first ana masuk jabatan syariah tu..ana pun tak dapat agak apa yang dipelajari dalam undang- undang ni..so i found a book under this title..after that i know what is the subject..and this semester i have learned about it..
all right guys..
dalam perbincangan undang- undang keterangan akan menyentuh
1) IKRAR
2)  SYAHADAH
3) QARINAH
4) RA'Y ALKHABIR
5) YAMIN
6) QASAMAH
7) QIYAFAH
8) AL-KIBAH
9) LIAN
10) KHABAR
11) UNDIAN
12) ILM AL- QADI
ana tak susun ikut mana yang kuat dari sudut pembuktian kes..ana letakkan sahaja tanpa susunan..ada 12 jenis keterangan yang diterima dalam Islam though terdapat perbezaan pendapat antara ulama' dalam tahap penerimaannya..
sekiranya anda berminat dengan tajuk di bawah label evidence law maka inilah yang akan di-posting-kan..
jika dizinkan Allah..ana akan postingkan juga assgment ana berkenaan dengan penerapan atau cara pembuktian yang dibuat dalam kes mahkamah syariah di Malaysia..
undang- undang keterangan maknanya yang mudah untuk difahami ialah cara atau kaedah atau skill yang diberikan oleh mahkamah atau digunakan oleh peguam bagi membuktikan atau mendakwa dalam sesuatu kes...sekiranya pembuktian yang dibuat tidak utuh dan kelihatan lemah maka kes akan ditolak atau kalah kes.
apapun yang benar sepatutnya diberi keadilan jadi berjuangla dalam mencari bukti agar keputusan hakim itu tepat dan timbang tara bahan bukti oleh hakim juga tiada keraguaan dengan kekuatan keterangan yang diberikan oleh pihak yang benar.. definisi yang diberi adalah berdasarkan kalimah bayyinah yang telah disebut sebanyak 91 kali dalam al-Quran samada dalam keadaan mufrad atau jama' yang membawa maksud terang jelas dan nyata..ia melibatkan hujah dan bukti yang menjelaskan atau menunjukkan sesuatu..oleh itu segala skill yang terkandung dalam evudence law dapat membantu mengemaskan lagi cara pembuktian..
perlu ditekankan disini bahawa setiap kaedah pembuktian dalam undang- undang keterangan terdapat syarat serta penapisan yang dibuat agar prosedur penggunaan kaedah tersebut mencapai tahap yakin dari sudut pembuktiaan kes..
 dalam akta keterangan 1950..definisi dinyatakan dalam seksyen 3 akta tersebut..iaitu penyataan yang dibenarkan atau dikehendaki dibuat di hadapan mahkamah oleh saksi melalui lisan atau dokumen.

tanpa undang- undang keterangan sememangnya sukar proses timbang tara bukti dibuat oleh hakim yang terlibat..
itulah tugas peguam terhadap anak guamnya untuk mencari bukti serta keterangan yang dapat menyakinkan mahkamah bahawa kes tersebut berpihak kepadanya..
ermmm..apa lagi nak dijadikan pengenalan?
rasanya cukuplah setakat itu sahaja..
seterusnya nanti pada posting lain ana akan terus ke arah kaedah yang disebutkan di atas..wallua'alam

0 pendapat:

Post a Comment

syukran kasiran